Glaukom/grøn stær

Symptomerne på glaukom er dilateret pupil, hornhindeødem (blåhvid/uklar hornhinde), blinkhinde fremfald, smerte, blindhed.

Glaukom (Grøn Stær) er en sygdom hvor synsnerven er følsom overfor højt eller middelhøjt tryk indeni øjet. Trykket i øjet måles ved tonometri.

Glaukom er en lidelse, der fører til blindhed, hvis diagnosen ikke stilles tidligt og behandling iværksættes. Den akutte behandling involverer ofte brug af topikale øjendråber (Xalatan, Travatan, Lumigan), tabletter (Acetazolamid) og intravenøse stoffer (mannitol). Behandlingens formål er, at nedsætte det intraokulære tryk.

Kirurgi er nødvendig for kontrol af trykket i øjet, og den nyeste methode med høj successrate er endoskopisk laserkirurgi (Endocyclophotokoagulation – ECP). Udstyrret blev udviklet af Dr. Uram og er meget dyrt, hvorfor ganske få dyrlæger i Europa har dette udstyr. Øjenklinik-for-dyr har investeret i dette udstyr og råder over laserprober til hunde, katte og hest.

Nogle hunderacer (Basset Hound, Cocker Spaniel, Grand Danois, Chow Chow)er særligt prædisponedere for at udvikle glaukom. Hos kat ses glaukom oftest i forbindelse med betændelse i øjet (uveitis).