Katarakt/grå stær

Katarakt(graa staer) er en sygdom hvor linsen i øjet bliver uklar/hvid. Katarakt medfører nedsat syn og kan i mange tilfælde resultere i blindhed.

Behandling af katarakt er ved kirurgi. En ultralydsmaskine, der minder om den tandlægen bruger til at fjerne tandsten med, bruges til at opløse linsen indeni øjet. Denne operation finder sted gennem en lille incision i øjet. Et operationsmikroskop bruges ved alle operationer af hornhinden og operationer indeni øjet.

Efter linsen er blevet opløst og suget ud af øjet, implanteres en ny linse i øjet. Uden den nye linse (IOL – intraokular linse) bliver hundens syn kun delvist forbedret efter operation. IOL implantation anbefales af de fleste dyrlæger i verden og denne type implantation er blevet foretaget hos hund de sidste 20 år med materialet PMMA.

Katarakt kirurgi med linseimplantation tager mellem 10-20 minutter pr øje, og er en routineoperation på Oejenklinik-for-dyr. Efter operationen skal øjendråber gives 3-4 gange dagligt.

Komplikationer efter operationen er sjældne og optræder i ca 5 % af patienter. Katarakt kirurgi er en elektiv operation, dvs. en operation, der kan forbedre dyrets livskvalitet, men ikke er nødvendig for, at dyret kan leve videre. Der findes en del hunde, der har et rimeligt godt liv, selvom de er blinde.