Keratoconjunctivitis sicca – Tørt Øje

Normal tåreproduktion er nødvendig for at hornhinden og konjuntiva er i et ”sundt” miljø. Nedsat tåreproduktion eller nedsat kvalitet af tårene kaldes i daglig tale ”tørt øje” – på latin; ”keratokonjuntivitis sicca” eller ”KCS”

Mange hunde har problemer med øjenflåd eller ”søvn” i øjnene. Dette flåd er ofte et tegn på ”tørt øje”. Hundracer, der oftest har problemer med tåreproduktion er: West Highland White Terrier, Cocker Spaniel, Engelsk Bulldog, Mops og Gravhund.

Det er indikeret at behandle hunde, der har haft hornhindesår eller dannelse af blodkar i hornhinden, med medicin, der stimulerer produktionen af tårer. Dette sker oftest med ”Optimmune (R)”, hvilket er en salve, der indeholder cyclosporin og er godkendt til behandling af nedsat tåreproduktion hos hund.”Optimmune(R)” behandling er ofte nødvendig resten af hundens liv for at stimulere tåreproduktionen.

Hvis Optimmune(R) ikke virker godt nok kan anden medicin anvendes eller en operation overvejes.

Operation for tørt øje er flytning af ”spyt-udførselsgangen” så hunden – ”savler i sit ejet øje”. Denne operation hedder ”PDT” og har været anvendt i over 30 år på hunde med høj successrate.
På Oejenklinik-for-dyr er ”PDT” en rutineoperatin, der oftest udføres på West Highland White Terier.